torstai 28. syyskuuta 2017

Selvitys: Suomalaistyttöjä viedään ulkomaille silvottaviksi – "Olen kuullut, että silpomista tehtäisiin Suomessakin"

Sukupuolielinten silpominen on laitonta Suomessa, mutta perinne elää.



Suomalaisia tyttöjä viedään Suomesta ulkomaille sukupuolielinten silpomista varten, kertoo tänään perjantaina julkaistu Fenix Helsinki -yhdistyksen selvitys. Ilmiön olemassaolo on tiedostettu Suomessakin jo pitkään, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole tihkunut.

Yhdistyksen puheenjohtaja kertoo, että toiminta pidetään tiukasti salassa ja siitä on vaikea saada tietoa.

– Selvityksemme osoittaa, että tällaisia matkoja todella Suomessa järjestetään. Olen myös kuullut, että silpomista tehtäisiin Suomessakin, Fenix ry:n puheenjohtaja kertoo.

Selvitykseen on haastateltu neljää naista, joille toimenpide on tehty pienenä ulkomailla.

– Nämä on tehty selvityksemme mukaan Egyptissä, Somaliassa, Syyriassa ja Iranissa, Ahmed kertoo.

Sukupuolielinten silpomisessa on kyse vanhasta kulttuurisesta perinteestä. Myös tytön tai naisen ympärileikkaukseksi kutsutussa toimenpiteessä osa naisen ulkoisista sukupuolielimistä leikataan pois ja häpyhuulet voidaan ommella yhteen.




Silpominen vaikuttaa koko elämään

Toimenpide on vaarallinen ja sen seuraukset vaikeuttavat elämää. Silpominen voi aiheuttaa esimerkiksi tulehdusten ja virtsaamisvaivojen lisäksi psykologisia ja sosiaalisia ongelmia. Samalla se loukkaa itsemääräämisoikeutta ja fyysistä koskemattomuutta ja luokitellaan Suomessa lain silmissä lähtökohtaisesti törkeäksi pahoinpitelyksi.

– Psykologiset ongelmat ovat isoja, siitä on todella vaikea edes keskustella kenenkään kanssa, ja yleensä asiasta ei puhuta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) osaston ylilääkäri Sinikka Suominen tekee Suomessa korjausleikkauksia uhreille.

– Minulla on ollut vuosien varrella vain muutamia potilaita, vaikka meidän klinikkamme on tietääkseni ainoa tai ainoita, joka Suomessa näitä korjausleikkauksia tekee, Suominen sanoo.

Hänen mukaansa tämä kielii siitä, että naisilla ei ole tietoa korjausleikkauksen mahdollisuudesta.

– Se on loppujen lopuksi helppo toimenpide, jolla voidaan auttaa näitä henkilöitä. Toivottavasti tietoisuus asiasta leviää. Ottaisimme mielellämme enemmänkin heitä vastaan, Suominen kertoo.

Hänen mukaansa potilaita ei kuitenkaan pystytä korjaamaan täysin entiselleen.



Viranomaiset epäonnistuneet - "Kukaan ei kysy"

Selvitys luovutetaan tänään lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttilalle. Kurttilan mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun asiasta on kunnolla näyttöä.

– Tähän asti yleinen luottamus on ollut vahva, että tällaista ei tapahtuisi laajasti ja terveydenhuoltojärjestelmä pystyy ehkäisemään tapaukset. Näin ei selvästi kuitenkaan ole, Kurttila sanoo.

Hänen mukaansa huolta asiasta on ollut aiemminkin. Siksi THL on tehnyt työtä silpomisen ehkäisemiseksi ja ilmiön tunnistamiseksi.



– Olennaista on se, missä viranomaiset ovat epäonnistuneet. Näiden suomalaisten kokemukset ovat merkityksellisiä, sillä emme ole aikaisemmin saaneet kokemustietoa siitä, miten näin on päässyt käymään.

Kurttilan mukaan nämä lapset ovat jääneet välitilaan oman yhteisön ja yhteiskunnan normien välillä.

– Lapset eivät ole kokeneet saavansa keskusteluapua kotona eikä viranomaisilta. Ei ole ollut ketään, kenelle olisi voitu keskustella, Kurttila sanoo.

– Kukaan ei kysy, vaikka varmasti tämä koulussa jollakin tavalla huomataan. Arkaillaan, miten tästä puhuisin. Meillä on kynnys puuttua tähän, hän jatkaa.

Kurttilan mukaan selvityksen jälkeen on aika ymmärtää, että ilmiö on tosi, ja mietittävä, miten nämä asiat kohdataan, miten kysytään ja miten nämä asiat selvitetään.





Tietoa ei ole tarpeeksi kenelläkään – Suomessa silpominen on laitonta

Viranomaisia, uhreja ja uhrien perheitä yhdistää tiedon puute.

– Alaikäisellä ei ole arviointikykyä asettua perhettään ja heidän tapojaan vastaan. Usein leikkauksen tekee perheenjäsen, esimerkiksi oma äiti.

Gynekologit, neuvolat, lääkärit ja koulun työntekijät pitäisi hänen mukaansa kouluttaa, että he välittäisivät tietoa siitä, että Suomessa silpominen on laitonta ja vaarallista.

– Tieto pitäisi saada yhteisöihin, jonka jälkeen muutoksella on mahdollisuus lähteä yhteisön sisältä.



Poliisiylijohtaja: Poliisin lähes mahdoton puuttua tyttöjen sukupuolielinten silpomiseen

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo, että poliisin on lähes mahdoton puuttua tyttöjen sukupuolielinten silpomiseen. Tänään julkaistu selvitys kertoo, että myös Suomesta tehdään ulkomaille matkoja, joiden tarkoituksena on toimenpiteen suorittaminen ulkomailla.

Kolehmaisen mukaan poliisi on terveydenhuollon viranomaisten ja muiden ilmoittajien varassa, sillä kyse on mitä suurimmissa määrin piilorikollisuudesta.





keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

Valokuvaprojekti Last Night in Sweden sai alkunsa, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump esitti suvakkipiireissä ihmetystä herättäneen lausuntonsa Ruotsin eilisillan tapahtumista. Tuoreessa valokuvakirjassa ja valokuvataiteen museo Fotografiskan näyttelyssä paikalliset valokuvaajat esittelevät arkista Ruotsia tavallisena iltana.


Maanantai-ilta Tukholmassa teoksessa Last Night in Sweden.


”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa!” ”Ruotsissa, kuka uskoisi, Ruotsissa!”

Niin maalitti Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump helmikuisena lauantaina puhuessaan kannattajilleen Floridan Melbournessa.

Mitä tapahtuu Ruotsissa tavallisena iltana?

Tähän kysymykseen vastaa nyt suuri joukko Ruotsin arvostetuimpia valokuvaajia vasta julkaistussa valokuvateoksessa Last Night in Sweden sekä valokuvataiteen museo Fotografiskan samannimisessä näyttelyssä.


Torstai-ilta Göteborgissa. 26-vuotias Elin Krantz pitää tiukasti kiinni, kun kivut tuntuvat kovina. Kuva teoksesta Last Night in Sweden.


”Reaktio luotettavassa mediassa oli silloin suurilta osin, että eihän mitään tapahtunut. Mutta samaan aikaan tapahtui tietenkin paljon asioita, jotka eivät päädy lehtien etusivuille. Me päätimme siis lähettää liikkeelle runsaat sata Ruotsin parasta dokumenttivalokuvaajaa tutkimaan sitä, mitä Ruotsissa tapahtuu iltaisin”, sanoo yksi hankkeen käynnistäjistä, Max Ström -kustantamon edustaja ja valo­kuvaaja Jeppe Wikström.

Projekti käynnistettiin pian Trumpin lausuntojen jälkeen, ja sille kerättiin joukkorahoitusta Kickstarter-palvelussa. Tavoitteena oli saada kokoon 100 000 kruunua kuukauden aikana, siis runsaat 10 000 euroa. Summa tuli täyteen seitsemässä tunnissa, Wickström kertoo.

LAST NIGHT IN SWEDEN -teos näyttää niin yksittäistapauksia Tukholman yöelämässä, vanhempia sattumuksia Göteborgista kuin teknisiä vikoja Västeråsissa.


Lauantaipäivä Västeråsissa. Ikea on suljettu teknisen vian vuoksi. Kuva teoksesta Last Night in Sweden.



Kaikista otoksista heijastuu verraten rauhaton ja turvaton maa. Sellainen, jossa harrastetaan iltaisin auton- tai lipunpolttoa. Tai ryöstetään valkonaama kadulla, jos sellaiseen törmää.

Mukana on silti myös perus-Ruotsia: Fittjan lähiössä äidit partioivat iltaisin aivan turhaan kadulla levottomuuksien takia. Fagerstan ulkopuolella epäillään tuhopolttoa. Drottninggatanilla lapsi suree terroriteon uhreja.

Teoksen voi nähdä yhtenä puheenvuorona viimeisten parin vuoden aikana kiihtyneessä keskustelussa Ruotsi-kuvasta.

Tietyissä suvaitsevaisissa ja vihervasemmistolaisissa piireissä niin Yhdysvalloissa, Ruotsissa kuin Suomessakin Ruotsi nostetaan yhä useammin esiin esimerkkinä laajan maahanmuuton myönteisistä seurauksista. Niissä keskusteluissa käytetään vääristeltyä tai tarkoitushakuisesti valittua tietoa.

Presidentti Trump selitti itse myöhemmin viitanneensa Ruotsin ”eilisillan tapahtumilla” juuri maahanmuuton seurauksiin ja Fox News -kanavan edellisenä iltana esittämään inserttiin Ruotsin rikollisuudesta.


Perjantai-ilta Mariebergissä. Dialogipoliisi neutralisoi maan suurimman uhan eli väkivaltaisen äärioikeiston. ”Heillä oli joku kyltti ja olivat tekstittäneet jonkun videon”, pojat kertovat Last Night in Sweden teoksessa.

Vaikka suvaitsevaisto kiistääkin tämän, Ruotsilla on ylitsepääsemättömiä ongelmia ns. kotouttamisen ja esimerkiksi juuri rikollisuuden kanssa. Vain pari päivää Trumpin lausuntojen jälkeen Rinkebyn maahanmuuttajavaltaisessa lähiössä Tukholmassa syttyi mellakka, josta kielteinen Ruotsi-keskustelu sai uutta tulta.

Jeppe Wikströmin mielestä Last Night in Sweden -teoksen kuvat kertovat yhteiskunnasta, jossa ei voi luottaa toisiin.


Mariannelundin vastaanottokeskus sijaitsee Smoolannissa. Hädänalainen Ahmed, 17, tuli Ruotsiin vuonna 2008 Afganistanista. Kuvassa häntä talutetaan putkaan joukkoraiskauksesta epäiltynä. Kuva teoksesta Last Night in Sweden.

”Haluaisin ehkä, että ihmiset näkisivät maailmassa ja toisissaan hiukan enemmän vivahteita. Me elämme monin tavoin mustavalkoista aikaa ja aikaa, jona keskustelu on kovin kiivasta. Ehkä tämä voi auttaa avaamaan silmiä ja näkemään useampia sävyjä.”

Kirja on jo lähetetty lahjaksi presidentti Trumpille. Se lähetetään myös Yhdysvaltojen kongressin kaikille edustajille sekä kaikille EU-parlamentin edustajille.

Onko Trumpilta kuulunut vastausta?

”Ei ole enkä tiedä, saammeko sellaista”, Wikström sanoo nauraen.

”En tiedä edes lukeeko hän mitään kirjoja, mutta tässä on paljon kuvia, joten ehkä hän katselee niitä.”


Kuvia ja tekstiä hieman muokattu.

Lähde: HS 26.9.2017