Oulun käräjäoikeudessa käsiteltiin 20.12.2016 asia R16/2369.
Vaadin asian uudelleenkäsittelyä käräjäoikeudessa näistä syistä:
Käräjäoikeuden puheenjohtaja Sari Leppäluoto poisti minut salista ennen käsittelyn alkua, joten en voinut puolustautua. Puheenjohtaja vaati yllättäen poistamaan tekniset laitteet. Tästä ei ollut mainintaa haasteessa, joten en voinut tätä tietää.
Kun kysyin syytä tälle, hän väitti syyttömyysolettaman vastaisesti, että saattaisin kuvata käsittelyä. Vaikka mikä tahansa laite luo pienen mahdollisuuden luvattomaan nauhoittamiseen, on kohtuutonta arvottaa kuvaamisen mahdollisuuden poistaminen tärkeämmäksi kuin syytetyn oikeus puolustukseen. Kuvaamiskiellossa on kyse oikeussalin järjestyssäännöistä. Oikeus puolustukseen on perustuslaillinen oikeus, joten on ilmeistä, että jälkimmäisen turvaaminen tuottaa suuremman oikeushyvän.
Jos Sari Leppäluodon saliin tuotaisiin aikaisemmin vaikkapa varkaudesta tuomittu henkilö, hän ilmeisesti antaisi uuden varkaustuomion automaattisesti sillä perusteella, että henkilö on aiemmin tuomittu varkaudesta.
Puolustusmateriaalini oli tietokoneellani, jota en saanut käyttää. Puheenjohtaja halusi, että tulostaisin materiaalin. Salissa ei tulostinta ollut. En myöskään voinut olla tietoinen siitä, että tietokoneen käyttö olisi geneerisesti kiellettyä. Sillä se ei kuulemma ole. Muissakin oikeudenkäynneissä yleisöllä on käytössään tietokoneita. Lisäksi lähes kaikki oikeuden käsittelemät asiakirjat luetaan oikeuskäsittelyssä tietokoneelta. Miksi en ole oikeutettu käyttämään samoja laitteita?
Kun kerroin tarvitsevani konetta puolustukseen, puheenjohtaja määräsi minulle 500 euron järjestyssakon. Sari Leppäluodosta paistoi selvä ennakkoasenne minua kohtaan ja jopa yleisössä ollutta henkilöä kohtaan. Asenteellisuus saattoi johtua etnisestä taustastani, äidinkielestäni, ihonväristäni ja syntymämaastani, eli kyse voisi olla rasismista. Salissa oli läsnä Leppäluodon lisäksi syyttäjä Vuokko Hautala, käräjäsihteeri Riitta Kanniainen, käräjänotaari Johanna Kanniainen ja yleisössä Tiina Wiik. Näiltä henkilöiltä voi tiedustella Leppäluodon toiminnasta.
Ehdotin asian käsittelyn siirtämistä, jotta voisin laatia puolustuksen ilman teknisiä laitteita. Puheenjohtaja kieltäytyi harkitsemasta tätä mahdollisuutta ja sen sijaan hän halusi määrätä minulle avustajan, koska hänen mukaansa olin kykenemätön puolustautumaan. Tämä ei pidä missään nimessä paikkaansa.
Avustajaa ei kuitenkaan olisi saatu paikalle käsittelyyn eikä avustajalla olisi ollut mitään mahdollisuutta perehtyä asiaan, erityisesti kun puheenjohtaja ei suostunut siirtämään käsittelyä.
Käräjäoikeuden puheenjohtaja soitti vartijan, joka poisti minut salista.
Lopputulos on, että syyttäjän vaatimus meni läpi täysimääräisenä ilman, että olisin voinut esittää mitään asiaan vaikuttavia seikkoja.
Käräjäoikeuden puheenjohtajan toiminta oli laitonta. Puheenjohtaja loukkasi oikeusturvaani eli perustavanlaatuista, erittäin tärkeää ihmisoikeutta. Puheenjohtaja käytti virka-asemansa suomia välittömiä oikeuksia räikeästi väärin syytetyn oikeusturvan kustannuksella.
Vaadin asian uudelleenkäsittelyn lisäksi järjestyssakon kumoamista ja puheenjohtaja Sari Leppäluodolle ankarinta mahdollista rangaistusta. Asiaa uudelleenkäsiteltäessä on puheenjohtajan oltava jokin muu henkilö kuin Sari Leppäluoto.
Mikäli vaatimustani ei kunnioiteta, valitan tästä hovioikeuteen, sen jälkeen korkeimpaan oikeuteen ja aina Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen asti.
Tästä valituksesta laitan kopion oikeuskanslerille, eduskunnan oikeusasiamiehelle ja käräjäoikeuden laamannille. Toimitan kopion myös asianosaisille eli Sari Leppäluodolle, Vuokko Hautalalle, Riitta Kanniaiselle, Johanna Kanniaiselle ja Tiina Wiikille.
Oulussa 23.12.2016
Junes Lokka